�Rabbi Yassir wala tu-'assir. Rabbi tham-mim bil hayr. Rabbi zidni 'ilman war-zuqni fahman.�

�O my Lord, make things easier for me, do not make things difficult for me. O My Lord, let my affairs end with goodness. O my Lord, increase my knowledge and grant me understanding.�

May Allah accept this prayer for all of us and for all Muslims.

Tuesday, 31 August 2010

haruman itu hadir namun ........

sama seperti yang lain, aku sentiasa tiada kekuatan untuk berhijrah. bersesuaian dengan ramadan dan merdeka day, alangkah jernih rasa jika kepayahan ini dapat ditolak. aku sama seperti manusia lain. kekadang terpanggil untuk merobah hidup dan tatacara diri.

perbualan semalam antara kami, yang terkadang tercium harumnya penghijrahan itu, namun entah dimana silapnya, tiada lagi keberanian dalam diri walau usia sudah melebih peringkat dewasa begini. antara dibicarakan semalam titik peghijrahan dan sustain penghijrahan. aku tekankan untuk meneruskan lebih memerlukan momentum yang jitu kerana kita pusing kehidupan 360 degree. berbeza dengan titik penghijrahan yang memerlukan kekuatan. namun, pagi ini tatkala jari jemari menari disini, ku rasa dua-duanya berat. syukurlah pada yang dapat kekuatan dan momentum itu sentiasa menyemarakan wanginya penghijrahan itu.

tertawa besar aku bila perbincangan kami dikatakan kerana terhidunya hidayah. tapi ku katakan bahawa lebih mudah berhijrah disini kerana disini lebih terbuka berbanding di tanah air. kita yang sedang berakit ini biasanya mahu diubah mendadak terus, pasti gelodak jiwa akan mempengaruhi dan atas kejahilan diri mampu mematikan harumnya hijrah itu.

tapi dalam diam atas dasar apa diri asyik menyalahkan yang lain, sedangkan kekuatan sendiri yang tiada. hanya kita yang mampu merobah diri seperti yang kita kehendaki........

No comments:

Post a Comment